הסדנא הבינתחומית תוכננה ופעלה עבור סטודנטים שלמדו להיות מורים או מדריכים באמנות. והתמחו גם בתחום האמנות בקהילה. הם הגיעו לסדנא כשהם כבר מצויידים בידע, מיומנות, וניסיון בתחומי האמנות והשפה החזותית. המשתתפים בסדנא הבינתחומית הביאו עמם את הידע שרכש בתחומי אמנות שונים, כמו: ציור, פיסול, צילום, תלת ממד, הדפס, וכן בידע שרכשו בתולדות האמנות. בסדנא ניתנה להם הזדמנות להשתמש וליישם את הידע שכבר צברו. כמו כן, באמצעות סדנא זו הם נחשפו לידע חדש נוסף ומצטבר. ובעיקר למדו לחשוב וליצור בגישה בינתחומית. בסדנא מסוג זה הנושא הבחר הוא זה שעומד במרכז החשיבה והיצירה הבינתחומית והוא למעשה המאיץ ללמידה וליצירה. הנושא בסדנא הנוכחית היה - 'הכתם הצהוב'.
אפשר לראות את הסדנא הבינתחומית כסוג של מעבדת למידה שבה הנושא המרכזי הוא הטריגר אשר מניע את החשיבה. צורת הלמידה זו מוגדרת כחשיבת רוחב. זוהי צורת חשיבה שאין בה מובן מאליו, ואין בה חיפוש אחר נוסחה אחת קבועה. בתהליך למידה זה הדרך שנסללת בין התחומים ובתוכם היא עיקר העניין.
בתהליך עבודה זה יכולות להתבצע הפעולות הבאות : יצירה, מחקר, אסוציאציות, דיון, תכנון, הצגת שאלות, הצגת תשובות, איסוף חומרים ממאגרי מידע, הקבלות והשלכות, הסקת מסקנות ועוד.
העמדת נושא מרכזי מאפשרת לבדוק, ללמוד, לחוות, וליישם, באמצעות תחומים שונים ונוספים.
הסרטון מדגים ונותן 'טעימות' מתוך הסדנא
במה תרומתה ומה חשיבותה של הסדנא הבינתחומית?
בינתחומיות זו צורה של חשיבה יצירתית שמתוארת כחשיבת רוחב. זוהי צורת חשיבה שפתוחה להפתעות, לשינויים ולגילויים חדשים. זוהי צורת חשיבה שמאפיינת את העידן שלנו שבו יש שפע רב של מידע בכל תחום שהוא גם פתוח ונגיש. חשיבה ועבודה בינתחומית מאפשרים לגשת לתחומי הדעת השונים ולבחור מתוכם חומרים רלוונטיים. חשיבה ויצירה בינתחומית מעשירה גם את הלומד וגם את החומר הנלמד עצמו. היא מאפשרת להרחיב את הנושא הנלמד, לראות אותו מנקודות ראות רבות, לקשור בין תחומים, תכנים, יוצרים, ויצירות, וליצור מרקם עשיר ועמוק של דעת. סוג זה של חשיבה משבח הן את צורת החשיבה והן את התוצר.
מהן מטרות הסדנא הבינתחומית?
פיתוח חשיבה יצירתית.
פיתוח עבודה משולבת בין מוח שמאל למוח ימין.
פיתוח יצירתיות.
פיתוח תהליכי למידה, ושיטות למידה.
שימוש וניצול ידע קודם ויישומו לתוך מידע חדש וליצירתו.
ללמוד איך ללמד.
פיתוח חשיבה אסוציאטיבית.
יצירת הקשרים ובניית תוצרים חדשים ואחרים שנשענים על הקשרים קודמים.
את הסדנא ניתן ללמד באמצעות ערכה
למי מיועדת ערכה זו?
למורים ומרצים לאמנות.
למדריכים במרכזי יצירה שונים.
לסטודנטים לאמנות שמעוניינים להרחיב ידע והתנסות.
סטודנטים שלומדים הוראת האמנות.
ולכל המתעניינים.
(ראה בהמשך פירוט הערכה ואפשרות לרכישה)
הדגמה של סדנה בינתחומית שהתקיימה בנושא : "הכתם הצהוב"
מי זה הכתם הצהוב, למה, ומה?
'הכתם הצהוב' כמושג, הוא הנושא שנבחר לעמוד במרכז הסדנא והדיון. לכאורה, בסך הכול 'כתם צהוב', למעשה הוא יהיה בסדנא זו המאיץ, הגירוי, המניע, הסיבה, והמדרבן לכל תהליכי הלמידה, חשיבה ויצירה בינתחומית.
מה כבר אפשר ללמוד מהכתם הצהוב או באמצעותו? ומדוע דווקא הוא נבחר לעמוד במרכז סדנא זו? – אלה הן שתי השאלות שעולות מיד עם הכרזתו כמוקד העניין. שאלות אלה ואחרות יתבררו במהלך הסדנא – בתהליך שהוגדר כאן כמסע. במסע הזה שבו 'הכתם הצהוב' הוא הפנס שמאיר את הדרך, חשיבותו עדיין מוטלת על כתפיו של המשתתף (סטודנט, מורה, אמן וכו') ונמדדת ביכולת שלו לראות בו גורם ללמידה, לתהליכי למידה ויצירה, ולהסקת מסקנות שקשורות גם לתהליכים דידקטיים.
המסע אל תוך הכתם הצהוב – יהיה כמו מסע מחושך לאור.מסע זה, אל תוך הכתם הצהוב יתקיים בהדרגה ובשלבים כאשר כל שלב מוליך ומוביל לשלב הבא. כל שלב בונה ומניח יסודות לשלב הבא ומשמש לו גם מצע נוח, וגם קרש קפיצה.המסע זה, הוא כמו תהליך של הסרת מסך. כל מה שהיה מונח בצל ברמת החשיבה, המידע, ההקשרים, והיצירה ,יואר לפתע דרך תהליכי למידה אלה.לפיכך אפשר לראות את המושג שהצבנו כאן 'הכתם הצהוב' – גם כסוג של מטאפורה שמתארת איזה סוג של 'מקור אור'. אור ההתבוננות, אור החקירה, אור היצירה, ואור התובנה.
ה'כתם הצהוב' זכה. הוא זה שיהיה המוקד בסדנת יצירה ולמידה ייחודית זו.
כיצד מתנהלת הסדנא, מה לומדים?
הסדנא בנויה משלבים שונים, כל שלב משמש מצע ונקודת זינוק לשלב הבא.כל מפגש הוא שלב אחד. לכל מפגש יש נושא מרכזי, מטרות, הנחיות לעבודה, וכן הוא משמש מצע ובמה לבירור, ללמידה, לדיון, ולהסקת מסקנות. בכל שלב יש למשתתף מטלות בחשיבה וביצירה.
מהם נושאי המפגשים, בסדנא זו?
המסע בעקבות הכתם הצהוב –"הרצאת פתיחה שמתבססת על תולדות האמנות ועל יוצרים ויצירות מתוך ההיסטוריה של האמנות. זה מסע שבו סימני הדרך הם: צורה, גודל, מרקם, נושא, אסוציאציה, קונוטציה, מושג, סמל, וסיפור. אלה הסימנים שיובילו למפגש מרתק עם יצירות אמנות, תכנים ויוצרים. הצהוב הוא הלפיד הבוער שיוביל אותנו במסע זה – בארץ האמנות" (מתוך הרצאת הפתיחה – נורית צדרבוים).
אוצרים תערוכה – (תרגיל בעקבות הרצאה הפתיחה) – משימות חווייתיות להכנת תערוכה, תרגיל באוצרות תוך מפגש וליבון המושגים שעלו בתערוכה. היצירות שייבחרו לתערוכה על ידי המשתתפים יהיו על פי הגדרות של מופעים שונים של הצהוב ביצירות אמנות (למשל הכתם הצהוב – שקוף, הכתם הצהוב כמסגרת, הכתם הצהוב שטוח ואדום . המשימה מפורטת בערכה). מטרת התערוכה לחדד מושגים ותכנים מתוך שפת האמנות ותולדות האמנות. לאחר הקמת התערוכה מתקיים דיון (הנקודות לדיון מפורטות בערכה).
'חפצים צהובים' – (משימה) – (בערכה מפורטת המשימה, כולל מטרות המשימה והמושגים השונים שאותם היא רוצה להקנות באמצעות סדנא זו)
'מהבסטה לחנות המעוצבת' – סדנת הפעלה ויצירה (בסיס והתחלה לסדנאות ההמשך). ההפעלה מתחילה מסיפור מסגרת ('יום השוק הצהוב' ו'סחר החליפין'). (הערכה מפרטת את ההוראות, המטרות והנקודות לדיון)
'רשימת המצאי' –הפעלה נוספת (ההנחיות בערכה, כולל מטרות ודיון).
'מעיצוב מודל לצילום' - הפעלה נוספת (ההנחיות בערכה, כולל מטרות ודיון).
הצילום כמודל - הפעלה נוספת (ההנחיות בערכה, כולל מטרות ודיון).
יצירה עיצוב מחדש –הכתם הצהוב מתגלגל ומתרחב - הפעלה נוספת (ההנחיות בערכה, כולל מטרות ודיון).
תערוכה – סגירת מעגל .
מה יש בערכה?
הערכה כוללת:
מבוא - הסבר על מהי חשיבה בינתחומית ומהי המשמעות של סדנא ושל יצירה בינתחומית.
הרצאת מבוא 'המסע בעקבות הכתם הצהוב' – כל תוכן ההרצאה כמאמר, וכן הדגמה של כל היצירות שהוצגו במהלך ההרצאה.
דיסק מצורף - בדיסק אוסף עבודות מתוך תולדות האמנות - על פי המוצגים בהראצה
שלבי העבודה והמשימות:
תיאור כל משימה בכל שלב , המטרות של כל משימה, חומרים נדרשים, הנושאים שאליהם המשימה מכוונת, הצעות דידקטיות להפעלה, ליישום ולדיון. שאלות פתוחות להרחבה.
הסדנא התקיימה בהנחייתי, עם סטודנטים (שנה ב' וג' – ב - 2002), מ 'המרכז הבינתחומי ללימודי אמנות' - במכללת הגליל המערבי - מסלול הדרכה. תחום אמנות בקהילה.
(להגדלה לחץ על התמונות)
סטודנטים בעבודה
אובייקטים ותוצרים - שלב ראשון
שלבים נוספים ניתן לראות בסרטון - לחץ כאן
"הכתם הצהוב שלי" - גילוי נאות ותרומתי האישית
הגעתי אל 'הכתם הצהוב' מתוך עניין אישי שלי. הוא קרא לי וצץ אלי בכל מקום שבו, עיני לכדו נקודה צהובה בולטת. נקודה זו הייתה יכולה להיות בית,חפץ ,אדם, או פרח. תמיד הצהוב זהר, זרח והיה מוקף סביבו עוד הרבה צבעים וחומרים. במהלך השנים ולאורכם אני מסתובבת עם מצלמה והיא כמו חכה לוכדת את הכתם הצהוב בכל מקום שממנו הוא מגיח אלי, או שאני מגיחה אליו. צהוב הוא צהוב. בחצר אחורית בין ערמות זבל, בין פרחי השדה, על ספי בתים, על הים בכל מקום ובכל ארץ. וכך אני הולכת עם מצלמה והיא כמו רשת לוכדת אותו בכל מקום בארץ ובעולם. כך התוודעתי לכתם הצהוב, ומשם כבר גם לכל שאר המשמעויות שנקשרו אליו. כך הוא הפך גם להיות אחד הנושאים, באחת מסדנאות היצירה הבינתחומיות שפיתחתי. כאן אני מציגה מדגם קטן של צהובים שנקלטו אצלי בעדשה ויובאו אל שולחן העבודה שלי, מכל מקום בעולם. יום אחד כל אלה ישמשו גם בעבורי חומר ליצירה.
(לצפייה במדגם של העבודות ברצף, ניתן לצפות בסרטון המצורף למטה)
אובייקטים בנוף
אנשים
עיצובים ובדים
בתים
טבע
טבע דומם
קומפוזיציות
פעילות עניפה מתפתחת ומתרחבת מתקיימת בנושא ה'כתם הצהוב' -